Kinderfysiotherapie

Als kinderfysiotherapeut zie ik kinderen van 0 tot 18 jaar waarbij het bewegen of de motorische ontwikkeling niet vanzelf gaat. Dit kan komen door vroeggeboorte, een ontwikkelingsachterstand, een aandoening, maar ook door bijvoorbeeld een sportblessure, een verminderde conditie, faalangst of door tal van andere oorzaken.

Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Een kind kenmerkt zich door continue groei en ontwikkeling. Zo wordt een baby geboren met een relatief groot en zwaar hoofd. Dit heeft invloed op het lichaamszwaartepunt en de balans. Naarmate kinderen ouder worden, verandert onder andere de stand van de knieën en voeten, waardoor het loop- en renpatroon verandert. Ook de groeischijven zijn volop in ontwikkeling. Een groeispurt zorgt voor een verandering in lichaamslengte en coördinatie. Het bewegingspatroon ziet er tijdens en na de groeispurt vaak wat onhandiger uit en kan de belastbaarheid en sportprestaties beïnvloeden. In de pubertijd krijgen kinderen te maken met hormonen. Deze zorgen niet alleen voor een verandering in lichaamsbouw maar hebben ook invloed op bijvoorbeeld kracht en uithoudingsvermogen.

Kinderen geven klachten vaak ook anders aan dan volwassenen. Ze klagen niet snel over pijn, maar willen niet meer lopen of willen weer gedragen worden bijvoorbeeld. Bij oudere kinderen zie je vaak dat ze mank lopen of hinkend van het sportveld komen. Er zijn ook klachtenbeelden die specifiek voorkomen op de kinderleeftijd. Al deze verschillen tussen kinderen en volwassenen zorgen ervoor dat kinderfysiotherapie niet te vergelijken is met reguliere fysiotherapie. Kinderen met motorische problemen vragen om een gespecialiseerde aanpak en pedagogische benadering door een kinderfysiotherapeut. Een kinderfysiotherapeut heeft na de basisopleiding fysiotherapie nog een vierjarige vervolgopleiding tot kinderfysiotherapeut gevolgd.

Voor meer informatie over kinderfysiotherapie zie ook https://dekinderfysiotherapeut.com/#watiskinderfysiotherapie
kinderen in cirkel